tisdag 30 september 2008

Dagbok: 15 januari 1997

Jag blir alltmer kluven inför maten och mina matproblem för var dag som går, och mer och mer orolig inför fredag (=vägning). Vad vågen än visar då kommer det att vara fel; har jag gått ner jublar mitt oförnuftiga inre av glädje men personalen kommer att bevaka mig mer, har jag gått upp blir de nöjda men jag kommer att bryta ihop invärtes, för det kommer att innebär att jag blivit fetare. Jag känner att jag är fast - de kan få mig att äta maten och hindra mig från att göra mig av med den, men att jag uppför mig normalt innebär inte att jag mår bra eller att problemen är över. Det krävs mer än så, men jag vet inte vad.

Är jag anorektisk? Dr F kallar mina matproblem för anorexia, men jag har svårt för att se mig som anorektiker. Jag menar, K är anorektisk, det syns ju, men jag är inte på långt när så smal. Men jag kan se att jag till viss del har ett anorektiskt beteende. Anorexia. Det är ett ord som är så oerhört laddat för mig att jag rycker till mentalt när jag hör det. För mig är det något som jag varit medveten om och läst om i flera år, men därifrån till att acceptera att jag skulle ha det - nej, jag är inte så smal. Inte än.

Jag tror att min depression och mina matproblem kan vara separata problem: att de kanske utvecklats sida vid sida men som två skilda problem i stället för att depressionen har lett till matproblemen. Detta är givetvis bara en tanke, men kanske är det så att de måste ses som två olika problem, och även behandlas separat. Men hur?
Och vill jag bli fri från matproblemen? Jag vet inte. Jag vill ju bara bli smal = känna mig smal och se mig som smal.
15 januari 1997

När jag läste igenom det här när jag skrev in det på datorn för någon vecka sedan var det verkligen en aha-upplevelse och en sådan djupdykning ned i ett förflutet som jag inte minns. Det är sådan här jag aldrig varit. Inte som jag minns i alla fall. Det är klart att jag vet att jag inte alltid tänkt så här och att mina insikter kom en i taget under många år, men att se det svart på vitt är något helt annat.
Och plötsligt minns jag att jag inte kunde säga att jag var anorektisk förrän sent, sent, sent, när jag nästan var över det. Jag har vetat om att jag har anorexia sedan jag var sådär 14 år, men inte kunnat säga det högt, eller ens skriva det, för "jag är ju inte så smal". Och då snackar vi ändå om ett BMI under gränsen för anorektisk vikt och remiss för anorexia. Fast den struntade de ju i.
När jag låg inne 97 var det framför allt för depressionen, det var jag själv som hade bett om hjälp mot matproblemen, som var så långt jag kunde drista mig att uttrycka det. För jag var livrädd för att någon skulle ge mig den där granskande, kritiska blicken som säger: "Men du är ju inte så smal", eller att de skulle tro att jag bara ville göra mig till och få uppmärksamhet och i själva verket var hypokondrisk, inte ätstörd. Jag minns att dr F (en av de klokaste och bästa läkarna jag haft) sa att man inte kan vara inbillningssjuk när det gäller ätstörningar och depressioner; om man tror att man har det så har man det. Det är tvärtom mer sannolikt att man förnekar det. Och förnekat har jag sannerligen gjort, även när jag vetat.
Jag hade f.ö. rätt: depressionen och ätstörningen (och självskadandet) var separata problem men ingick i samma större bild. När jag var som mest anorektisk var jag som minst deprimerad, det gick i vågor, och jag kan vara ätstörd utan depression och deprimerad utan ätstörning.

söndag 28 september 2008

Dagbok: 13 januari 1997

Jag har inte ens varit här en vecka men det känns som om jag varit här i evigheter. Kanske för länge...

Jag kan se såren på min kropp, och veta om dem jag ger mig i min kropp genom mitt beteende, och tycka att det är så sjukt. Hur blev jag den här individen som tillfogar sin kropp så mycket ont? Men samtidigt tycker en del av mig att något i allt det här är fullkomligt logiskt - jag vet inte om det är det att jag vill visa att jag är mer än det som syns eller det att jag känner mig så främmande i det här "skalet" att jag vill slå sönder eller radera det. Eller kanske båda...

Jag vet inte riktigt hur jag mår längre, bara att jag känner en allt större panik inför maten - tankar om ätande, ätandet och tiden före och efter måltider - och hur det känns som om ätandet och kroppen blir alltmer centralt; som om de zoomas in och tar uppmärksamheten från huvudproblemet - depressionen, som visserligen inte är lika direkt och "lättbehandlad", men ändå. Jag känner mig smutsig, som om fettet i maten sätter sig utanpå mig; jag känner mig smutsig och äcklig, känner vämjelse inför kroppen, dess behov och utsöndringar. Om det hade hjälpt att tvätta mig hade jag stått i duschen dygnet runt, men jag vet att det sitter inuti mig, i själen, och den kan jag inte tvätta ren. Inte än. Men jag hoppas på att få reda på hur jag ska göra det. Jag måste få veta.

Jag känner mig kluven inför mina matproblem; en del av mig önskar att jag inte hade sagt något, inte sökt hjälp, och det är den delen som fifflar med maten, som inte äter upp och som tvingar mig att kräkas. Den andra delen, som fick mig att be om hjälp, vet att jag måste äta och gå upp i vikt, men överröstas då och då av den andra. Allt medan kampen ger mig mer panik varje dag och sammanbrottet närmar sig.

13 januari 1997

Jag var snart tillbaka på psyket igen efter att ha skrivit ut mig, och blev kvar i ett par veckor. Även denna gång mest förvaring, men jag hade faktiskt bett om hjälp med ätstörningen, eller "matproblemen" som jag uttryckte mig. Jag hade inte kommit så långt att jag vågade säga att det var en ätstörning. Eller ens skriva det.

fredag 26 september 2008

Dikt - You

You
Your eyes are orbs of black steel
Watching me like empty television screens
Pentrating my mind, my soul
Penetrating Me
Reducing me to your subject
An empty shell waiting to be filled
With your thoughts
Your desires and whims
Ready to follow every command
That your voice sends to my mind
Your voice of breaking glass
Echoing through my head
Obliterating everything else

They cannot see you, but I do
They do not feel you, but I do
I feel you penetrating me
Draining me of myself
And filling the gap with nothing
With You
The feeling of you wakes me from my slumber
I see your eyes everywhere
But I dare not look into them
It is easy to get lost in your eyes
Easy to give in to you

4 januari 1997

Vad gör man när man vet att man är på väg mot avgrunden, rakt fram mot branten? Stannar.
Men om man inte vet om man vill stanna? När man tänker att man har kontroll, man kan testa gränserna? Förnekelse parat med en falsk känsla av osårbarhet.

Och så ibland... stunder av klarhet, total medvetenhet om vad man håller på med. Stanna - varför då? Jag vill ju falla, bara lite till. Det är lätt att titta för djupt in i de där ögonen och bara vilja fortsätta falla. Det är så lätt att ge efter...

torsdag 25 september 2008

Dikt - Till min Skapare


Till dig
Du som gör mig, som förgör mig

Jag är som ett marmorblock eller en rå diamant i Dina händer
Oformad, oslipad
Orörlig
Jag är ännu inte så som Du vill ha mig
Men varje ångestfylld stund
Varje mejselslag som sargar mig
Gör mig alltmer lik den Du vill se
Du är förrädisk, o Mästare
För varje drog som ska blästra bort Dina märken och föra mig från Dig
Slipar mig i stället, så att formen accentueras
De för mig bara närmare Dig

Jag kan ibland känna hur mejselslagen avstannar
Och känna en förvirrad osäkerhet
Tomhet, utan Dig

Men Du är aldrig långt borta
Likt en konstnär betraktar Du Ditt verk på avstånd
Bedömer var Du ska sätta mejseln nästa gång
För att ta bort ytterligare en flisa av det jag som inte Du vill ha

Jag är ännu inte fulländad
Ännu inte helt och hållet den Du vill ha
Kommer jag en natt att stå brud för Dig
Med himlens stjärnor gnistrande kring mitt huvud
Och ett leende som månklart vatten i en stilla bäck
Är jag en av de Utvalda?
De Invalda?
3 januari 1997
3 januari 1997 var jag hemma igen. Hade skrivit ut mig i ren ilska över bristen på behandling och för att de försökte få mig att dela rum när jag hade blivit lovad att slippa det. Lyx? Tja. Det fanns enkelrum, dubbelrum och trebäddsrum. Hade jag inte haft möjligheten till eget rum så skulle jag aldrig lagt in mig överhuvudtaget. Det är fördelen med att aldrig ha blivit inlagd eller ens hotad av tvång.

Om någon undrar: Nej, jag hörde inte röster eller upplevde att någon annan styrde mig, utan det var snarare som att jag styrdes av en del av mig själv som kunde kännas som en främling, en destruktiv, anorektisk del av mig som jag hade levt med länge men aldrig upplevt som ett hot. Det var min bästa vän och värsta fiende i ett. Men det var jag och jag är faktiskt stolt över att jag aldrig försökte få det att framstå som något annat. Jag har aldrig skyllt ifrån mig det jag gjort mot mig själv. Därmed inte sagt att jag alltid tagit ansvar, eller ens förstått mitt eget ansvar, för att ändra på det.

tisdag 23 september 2008

Mellanspel - sommar/höst 1996

Här tystnade orden ett tag, för jag hittar inget skrivet för flera månader av 1996.
Så vad hände?

Jag började med antidepp, blev mer deprimerad, nämnde det för min mor som inte gav något stöd. Det var sommar, jag tillbringade mycket tid hos min pojkvän, reste till England i två veckor med honom och hans mor + morföräldrar, en resa som jag minns med blandade känslor. Å ena sidan var det underbart, Durham som vi var i är jättefint och det var mysigt att vara på semester tillsammans; å andra sidan var det urjobbigt för jag hade hela tiden dåligt samvete för att jag var tråkig och inte orkade vara jättesocial och jag kände mig inte närvarande. Dissocierad från allt och alla under långa stunder.

Vi kom hem igen, jag hade några svängar upp på psykakuten för att prata med min psykiater när han hade jour, och till sist la jag in mig ett tag. Två veckor, kanske tre. Det var skönt att slippa ansvar för allt, att inte behöva låtsas att allt var bra, och vi hade faktiskt riktigt kul ibland. Men det var bara förvaring.
Terminen började medan jag låg inne och jag hade dagpermis för att gå på föreläsningar första veckan, vilket kändes ganska bisarrt. Men sedan skrev jag ut mig och flyttade ungefär nästa dag eller två dagar senare hemifrån och ihop med S. Han flyttade också hemifrån då, och jag var jättelycklig - så lycklig man kan vara i en depression. Men det kan man faktiskt, lycklig och olycklig samtidigt.

Månaderna gick, jag bytte antidepp, försökte med några till, skar mig ibland men inte så ofta eftersom det inte gick att dölja för S, höll ätstörningen så dold jag kunde även om jag gjorde mig av med mat ganska ofta när jag var ensam hemma. Jag var sjukskriven på deltid och gick på en del föreläsningar, stannade kvar i flera timmar någon gång och diskuterade litteratur med en fantastisk professor, och i de situationerna var jag mig själv igen. Livlig, intellektuell, glad, levande helt enkelt.

Höst gick mot vinter och allt blev mörkare igen. S skulle resa bort över nyår och jag skulle ha följt med, men det kändes bara för jobbigt. Jag orkade inte. I stället la jag in mig igen för ett tag, i slutet av december och över nyår.
Men jag var hela tiden rädd för att han inte skulle orka längre, att jag skulle vara för jobbig, för tråkig, inte värd det. Jag tror aldrig jag sa hur rädd jag var, för hur kunde jag sätta ord på något som var så stort att jag inte ville tänka på det?


1996 slutar med följande text:

I Love You
I'm calling out
My words suspended in thin air
In the middle of a vast nothing
And I'm falling
Constantly calling
For You

29 december 1996

måndag 22 september 2008

Dikt - Quest

I’m an empty shell
That anyone can impress
But no-one change

Lying awake at night
I hear the questions in my mind
Who am I?
What do I want and Why?
I don’t know
I just don’t know anymore

I don’t know of my identity
My dreams, my aspirations
What’s it all for

There must have been a time
When I could say “This is me.
This is who I am”
When I knew what I wanted
And could Just Do It
I must’ve known once, mustn’t I?

Trying to find an answer
I’ve asked those questions a million times
Until they started asking themselves
Until they took root in me

The questions keep growing in number
Each time I ask one, there’s one more
Obscuring the answers that might be there
Annihilating myself and my knowledge
Turning it all into a heap of uncertainty

Uncertainty covers up knowledge
Covers up me, my identity
I seem to be certain of less things each day
Most of all, uncertain of me

The image of “me” is getting thinner
Just like I am
Our contours getting sketchy and blurred
We both seem to be fading away
Even the questions are uncertain

I don’t know who “I” am
Is “I” me, and “me” I?
And if I don’t know
Who are you to tell me

1 juni 1996

Parallellt med mitt skrivande på svenska har jag länge skrivit på engelska, periodvis nästan bara på engelska, periodvis nästan bara på svenska. Därför kommer några texter att vara på engelska, även om de blir få.
Jag mindes inte att jag tänkte så mycket på vem jag var redan för 12 år sedan, vem jag var utan ätstörning och vem jag var i den.

Just det här med frågor har varit viktigt för mig, inte bara för att förstå mer, utan för att jag ser livet som ett livslångt lärande. Förr kunde jag tänka att så länge det har finns saker att lära mig så kan jag inte göra slut på livet, och eftersom det alltid kommer att finnas mer att lära så tar det aldrig slut. Men jag har nog alltid varit ganska grubblande och haft mycket existensiella frågor, och alltid slitits mellan att vara den som andra vill att jag ska vara eller hitta vem jag är egentligen. Idag är jag Jag, inte den som andra vill se, men det har tagit lite tid att komma hit.
Men de här frågorna kommer nog att gäcka både mig själv och många andra flera gånger om under livet eftersom vi förändras och utvecklas så länge vi lever. Visst är det häftigt?

söndag 21 september 2008

Dikt - Rädsla - mod

Om jag är elak utan att ens försöka
Tänk hur hemsk jag skulle kunna vara om jag försökte
Men det behövs inte
Jag är hemsk, elak av naturen
Jag kanske är som ett troll
Om jag får för mycket godhet och kärlek
Kanske jag spricker
Jag kanske spräcker mig

Vågar du lita på att det inte är så
Vågar du hindra mig från att fly
Jag gör det kanske för din skull
För att slippa skada dig
För att slippa bli skadad av dig
Kan du blunda för att slippa se mig
För att slippa se vem jag egentligen är?

29 maj 1996

Jag minns inte hur jag kände när jag skrev det här eller i vilket sammanhang, men jag misstänker att orden var ett sätt att försöka förklara min rädsla för att bli älskad och för att öppna mig. Min upplevelse var att de som älskade mig brukade försvinna, lämna mig, och hur skulle jag våga lita på att någon skulle älska och finnas kvar om jag visade även de där sidorna som inte var så fina? Det är lättare att fly än att låta någon se och älska mig, alla bitar av mig. Men jag utmanade den rädslan.

torsdag 18 september 2008

Dikt - Visshet

Efter flera dagars fastande är jag tom
Lika tom som när jag föddes
Cirkeln är sluten
Tomheten i mig har äntligen funnit rum
Jag känner mig yr, euforisk, lätt
Så lätt som om jag när som helst skulle kunna lyfta från golvet
Och jag är lugn
Rastlösheten har fått ro
För jag har funnit lösningen
Och jag vågar göra vad som behövs
Jag är inte rädd längre

Musiken börjar spela och jag griper kniven
Känner dess tyngd i handen och lyfter den mot det obarmhärtiga decemberljuset
Ser ljuset brytas i dess blad
Jag tvekar inte ett ögonblick
Den snabba smärtan vid inträngandet gör mig inget
Den är en blek kopia av ett annat penetrerande
I en annan tid, i en annan värld
Ljusår bort
Den påminner om en person som gick förlorad för länge sedan
Som förirrade sig in i mörkret och aldrig mer kunde hitta ut

Jag känner plötsligt att jag stiger mot taket
Och jag ser mig själv uppifrån
Jag ler, ser för första gången på åratal lugn och lycklig ut
Jag har funnit Vägen
Och det är sant: "Endast i döendet lycka"
När musiken tystnar är jag fri

13 maj 1996

Jag tvekade ett bra tag om jag skulle publicera den här texten eller inte, för jag vet att den skulle kunna läsas som en positiv inställning till självmordet som en Lösning. Det är det inte. Det är ett slut, inte en lösning, och ett slut kan aldrig göra något bättre, det tar bort allt hopp om att något ska kunna bli bättre, och just den strimman av hopp och en önskan om att det ska bli bättre har alltid hållit mig kvar i livet.
Det här var ett sätt för mig att omsätta tankar i ord i stället för handling, och ytterligare en tablå eller bildsekvens som inte ville lämna mig ifred förrän jag satte ord på den. Några av fraserna hade jag burit inom mig i flera år innan de fick sitt hem i en text.

"Endast i döendet lycka" är en parafras på ett citat ur Ursula LeGuins A Wizard of Earth-Sea:
"Only in silence the word,
only in dark the light,
only in dying life"

tisdag 16 september 2008

Prosa: Fulländning

Hon lägger ned ritstiftet och tittar på bilden. Ytterligare en skiss som ingen någonsin kommer att få se. Men den är bra. Riktigt bra. Vissnande liljor, gud så ovanligt. En fysisk manifestation av förlorad oskuld. Är det hennes oskuld? Kan vara; behöver inte vara; vad spelar det för roll?
Hon stoppar undan skissblocket och stiftet i lådan och reser sig upp. Hon ser sig frustrerat om i köket efter något att göra; tallrikar att diska, smulor att sopa upp, fönster att putsa, vad som helst. Men det finns inget kvar att göra, allt är skinande rent. Lägenheten är fläckfri, där finns inte ett dammkorn, den är perfekt. Så vad ska hon göra för att hålla paniken borta? Hon står mitt i sin fulländade lägenhet, mitt i fulländningens fängelse, och känner paniken stiga tills den omsluter henne. Det måste ha varit glassen, hon borde inte ha låtit sig släppa kontrollen så, hon borde ha förstått. Stackars liten, det skulle ju vara en belöning efter tentan, precis som det var en belöning att inte behöva plugga i kväll. Hur kan hon ha varit så dum? Nej, glassen måste ut. När man ser henne springa in på toaletten går en tanke genom huvudet: ”Jaså, det har gått så långt”. Det kanske till och med får en och annan att undra över hur det blev så här. Jag ska berätta, jag vet precis när allt började. Det var samma dag som hon slutade vara barn …

Hon var tretton och på väg hem från skolavlutningen. Det var en vacker dag och hon var lycklig. Lycklig och förväntansfull, för hon kunde knappt vänta tills hon fick se sin mors stolthet när hon visade henne betygen, när hon talade om att hon hade varit bäst i hela sin årskurs och till och med hade fått ett stipendium. Men när hon kom hem lade hennes mor inte ens märke till henne, för hon var fullt upptagen med att berätta för fadern om hur alla lärare hade öst lovord över flickans lillasyster för att hon var så duktig på att måla och skriva. ”En riktig naturbegåvning, sa de,” utbrast hennes mor med sådan stolthet att flickans hjärta värkte. När modern till sist lade märke till henne, var det enda hon sade om betygen ”Ja, jag har ju alltid sagt att du är duktig,” innan hon fortsatte berömma den yngre dottern. Flickan som stod framför henne ville skrika ”Men jag då! Mina lärare säger att jag är jätteduktig på att skriva. Jag kan också skriva!” Hon ville att modern skulle säga hur stolt hon var över henne, berömma henne. Men hon gjorde inte det. Hon var duktig, och duktiga flickor skriker inte, de går tyst ut ur rummet och är noga med att inte visa sin besvikelse och sin ilska. Den här duktiga flickan hade plötsligt insett, med de sista spåren av barnets logik, att hennes syster kunde skriva – hon kunde inte. Hennes syster kunde måla – hon kunde inte. Och hon visste, med sin första vuxna tanke, att nu stod hon ensam. Hon visste att hon inte kunde vänta sig beröm från någon annan än sig själv, genom att utföra saker så bra att hon själv blev nöjd. För att göra det behövde hon bara vara perfekt.

Så bestämde hon sig för att bli en riktigt duktig flicka, att aldrig vara ett problem för sina föräldrar, för om de nu inte sa att de var nöjda med vad hon åstadkom, så skulle de åtminstone inte kunna bli besvikna på henne. Och om hon höll sig ur vägen för dem, skulle de inte komma i vägen för henne utan skulle låta henne vara i fred i sin strävan efter perfektion.

Och där har vi henne nu, hon försöker fortfarande bli perfekt. Från början hade hon trott att det skulle vara tillräckligt att uppnå perfektion i sina studier, i det hon gjorde, men hon hade haft fel. Hon hade fått toppresultat på alla prov, men var fortfarande inte nöjd. Det räckte inte. Då, för några månader sedan, hade hon insett att hon var tvungen att vara perfekt själv. Hon måste se perfekt ut, och ha en perfekt kropp för att bli nöjd med sig själv. Inte för att hennes kropp inte redan var perfekt, för att döma av idealkvinnorna i reklamen så var den det. Men den var inte i närheten av hennes ideal … Så hon började banta, och upptäckte att det inte var alls lika jobbigt som hon hade trott det skulle vara. Hon tyckte till och med om det, att ignorera hungern, att ha kontroll över sin kropp, att säga nej till saker som hon ville ha. När vännerna började kommentera hennes viktnedgång, trodde hon att det var för att de var avund­sjuka på att hon var mer perfekt än dem. Hon började dra sig undan från dem, och tillbringade mer och mer tid i sin lägenhet, med att plugga, träna, städa, vad som helst för att slippa tänka. Idag hade de frågat om hon inte skulle med ut på krogen efter tentan, men hon kunde inte. Hon bara …tja, kunde inte. Det är inte på samma sätt för dem, de verkar vara fullkomligt tillfreds med sig själva och skulle inte förstå att hon inte är redo än.

När hon lyfter huvudet efter att ha sonat sin synd och kliver upp på vågens altare för att se om hon blivit straffad för den, så vet hon att hon har tagit ytterligare ett steg mot sitt ideal, och när hon når det, så kommer allting att vara perfekt. Hon tror faktiskt att det är så lätt …

(Hon vet ännu inte att om en vecka, nästa torsdag närmare bestämt, när hon ser siffrorna på vågen visa hennes ”idealvikt”, så kommer allt inte vara perfekt. Hon anar det, men hon vet inte, vet inte ens att hon anar det. Hon kommer att inse att hon hade fel, att hon har en bit kvar, och ytterligare en, och ytterligare en … tills hon är perfekt. Hon kommer att vara full­ständigt utmattad och besvikelsen kommer att få henne att gråta sig till sömns. Kanske kommer hon då att pröva en annan väg, en som inte är lika destruktiv. Men hon kan lika gärna fortsätta på den inslagna vägen mot fulländning, mot förminskning. Jag vet inte vilken väg hon kommer att välja, och, det ska jag säga er, det gör inte hon heller. Ännu. Men till sist kommer ett slut på hennes kamp med döden; det är dock än så länge omöjligt att säga vem som kommer att vinna …)
Från original på engelska skrivet 8 maj 1996


Den här texten var en övning i att skriva i olika tider, väva ihop nutid, dåtid och framtid i en kortare text, som jag fick på en kurs i Creative Writing som jag läste våren 1996. Eftersom det var en skrivarkurs på engelska var det här från början en engelsk text och jag minns inte när jag översatte den, troligen ett par år senare.
Just den här texten började som en bild av känslor och tankar som kom tillbaka gång på gång under jättelång tid innan jag skrev ned den, och så har det varit med mycket av det jag skrivit. Det är som att det plötsligt dyker upp en idé som inte försvinner förrän jag skrivit ned den. Därför finns det vissa teman som återkommer flera gånger eftersom jag uppenbarligen inte var färdig med dem efter en text.

Det är lite läskigt att lämna ut en längre text i stället för dikter, och jag vet inte varför det är så, men troligen för att jag aldrig själv kommer att bli helt nöjd med något jag skrivit. Och för att det blir mer rakt på i en längre text. Mer av mig, mer uttalat mina tankar och det som rört sig i mitt huvud. I en dikt kan jag gömma det bakom bildspråket, linda in mig själv så att ingen ser det jag såg från början. Här finns det mycket av mig själv, och mycket av det jag inte visat andra förut.

måndag 15 september 2008

Dikt - Gränsland

Jag leker med Döden
Han utmanade mig och jag antog leende, segerviss, hans utmaning
Viss om att jag kan besegra honom om jag bara vill
Gång på gång har jag känt hans tentakler gripa tag i mig
Och med ett pärlande skratt slitit mig fri
Gång på gång har jag svängt runt ett hörn
och funnit honom väntande
Men lyckats springa från honom
Nu känner jag med fasa hur hans grepp för varje gång blir hårdare
Jag får kämpa för att komma loss
Och mitt skratt klingar falskt, ihåligt
Hans andedräkt drar längs min tunna nacke och jag vänder mig förskräckt om
Han är inte där, men ändå...

Det har gått för långt
Leken har blivit allvar
Och jag har inte längre kontroll över den
Kanske har jag aldrig haft det
Men jag vet inte hur man tar sig ur leken
Och medan jag snubblar framåt,
ackompanjerad av mina egna suckar,
vet jag att jag inte orkar länge till

29 april 1996

Variationer på ett tema. Det är intressant att se att jag hade mer insikt än vad jag minns våren 1996, och att sitta med facit i hand och veta hur det gick. Jag orkade länge till, fortsatte längre och längre in i mörkret, testade gränserna, fastnade och slet mig lös gång på gång, medan nätet vävdes allt tätare runt mig. Medan jag vävde det runt mig, menar jag. Jag ville men ville samtidigt inte, men hur skulle jag kunnat säga det högt? Jag hade orden, hade en röst, men hade ingen röst för orden som verkligen sa något.

Dikt - Måste fortsätta

Den sargade vägen sträcker sig mot ett fjärran, okänt mål
Som jag inte vet annat om än att jag måste fotsätta mot det
Medan de rakbladsvassa vägkanterna
skär mitt mod i små, små bitar
Tills det enda som återstår är en klump av tomhet och rädsla
Och bara viljan drar mig framåt
Ibland tränger ljus från verkligheten runt mig in på min väg
Det är alldeles för starkt
Och svedan tvingar mig att hålla för ögonen
Så att jag inte ser vad som döljer sig i ljuset
Där, utanför mitt isolerade dunkel

29 april 1996
©
Lisa Isaksson

När jag läser den här texten idag slås jag av allusionen till Platons Grottliknelse, men jag minns inte alls om jag tänkte på den när jag skrev texten. Jag måste ha känt till den eftersom filosofi var ett av mina favoritämnen på gymnasiet, men jag kommer inte ihåg om jag mindes just den liknelsen just då. Den har snarare kommit tillbaka in i minnet senare, men den är ju en del av vårt kollektiva medvetande och en kraftfull liknelse, och allt vi lärt oss finns lagrat i vårt passiva minne även om vi inte alltid är medvetna om det, så det kan ha varit medvetet. Även om jag inte minns det.

söndag 14 september 2008

Dikt - Jag mötte mitt öde idag

Jag mötte mitt öde idag
Han tittade på mig med segerviss blick
Och sa: "Inte än. Men snart.
Jag kommer, var så säker."
Med hans ord ringande inom mig vände jag tvärt och flydde därifrån
Men jag vet att det är sant: han kommer
Rädslan för honom leder mig obönhörligen till honom

Jag känner ångesten vävas runt mig
Tills den omsluter mig
Drar mig in i en malström av smärta och slutgiltighet
Ett lidande utan slut
Med övermänsklig styrka kan jag slita mig fri från hans grepp
Men bara för ett litet tag
För jag vet att han väntar runt hörnet
Han kommer att slå sina järnband runt mig igen och igen
Tills jag inte längre orkar slå mig fri
Tills jag blir hans

Det kan vara i morgon eller om tio år
Men det kommer närmare, jag blir aldrig fri
Jag kommer att bli ännu ett offer i hans kabinett av skuggvarelser
För har han en gång slagit klorna i dig överger han dig aldrig

7 april 1996

All denna skräck, denna känsla av ödesbestämdhet, av att kunna gå så långt att det inte finns någon utväg men ändå inte kunna sluta gå. Ni vet, som när man går in i Spökhuset trots att man egentligen inte vågar och faktiskt inte vet om man vill, men ändå inte kan låta bli att utmana rädslan. Den ständiga utmaningen levde jag med i över ett decennium, lekte med den, testade gränserna för hur långt jag kunde gå men ändå slita mig fri. Jag visste att jag inte egentligen var fri men ville behålla illusionen, jag visste att jag inte hade kontroll men kämpade så hårt för denna illusion av kontroll, samtidigt som jag tog steg efter steg längre in i mörkret.

Livet är inte så svartvitt som jag trodde då, jag har mycket mer makt över mitt liv och mina val än vad jag lät mig tro då. Det enda sättet att segra är att sluta spela spelet.

tisdag 9 september 2008

Dikt - Ett steg närmare

Ytterligare ett steg närmare stupet
Jag ser det redan men känner det inte
Dess kraft lockar oupphörligt på mig
Och jag kan inte stå emot länge till
Vill du hindra mig?
Varsågod! Jag är din.
Men glöm inte att jag kan hoppa
och välkomna fallet

3 april 1996
Skrivet samma dag som föregående dikt, och jag minns upplevelsen av att märka hur något håller på att gå för långt, men utan att känna att jag kan stoppa fallet. Det var likadant tre år senare när jag hade bestämt mig för att bli frisk men samtidigt gick bakåt, och jag tror att det var så 1996 också. Ett försök att bli frisk, att få hjälp mot anorexin, som blev fel. Jag föll in i ett svart hål i stället.

Jag visste ärligt talat inte om jag ville falla eller att någon skulle stoppa fallet. Det enda jag visste var att jag lekte med gränser och att det kunde gå snett, och att jag inte ville dö men heller inte leva som jag gjorde. Ju mer deprimerad jag blev, desto mer likgiltig blev jag inför fallet.

söndag 7 september 2008

Dikt - Nödrop

Håll om mig
Vid det inre hav där mina ogråtna tårar
skapar oroliga bilder
Och spöken jagar efter brustna illusioner
Stå vid min sida
Utan att se hur ångesten trycker i vrårna
I vildsint önskan att äga mig
Var tyst så att du hör mina stumma skrik
När rädslan slår sina järnklor om mig
Och inget längre är tryggt
Utan mörker och tomhet, självförakt
Tag då min ovilliga hand
Men – försiktigt! Rör du vid mig så brister jag
Spänd och darrande
Låt mig finna vägen till mig
Led mig bort från djupen
Älska mig under solen
Medan vallmons blomblad drar ett glömskans täcke över oss
3 april 1996
April 2006. Första besöken på öppenpsyk. En pensionsmässig sköterska som knappt tittar på mig, inte minns vad jag sagt från det ena besöket till det andra, träffar mig för tre bedömningssamtal och sedan meddelar att jag är deprimerad. Inte ett ord om det jag remitterades för, anorexin, och jag vågar inte säga något. Trots att jag hade tänkt få hjälp att ta mig ur det. Trots att det är ett problem som är så stort att jag inte ens vågar sätta ord på det.
För om de inte säger att jag är det så har de väl rätt, eller?
Om de säger att problemet är ett annat så kan det väl bara betyda att jag är för tjock för att vara anorektisk.
Om de inte säger det så kan jag absolut inte säga det, för då kommer de bara tro att jag söker uppmärksamhet och gör mig till.
Trots att jag vet. Jag har redan vetat i tio år. Men jag är för rädd för att säga något och mötas av den där tvivlande blicken som granskar mig uppifrån och ned, nedifrån och upp och säger "men du är ju inte så smal". Den risken vågar jag inte ta.
Så jag är deprimerad i stället, och det är faktiskt sant. Jag uppfyller väl 9 av 9 kriterier och har gjort länge, utan att veta det. Men inte "i stället", utan dessutom.
Att få diagnosen blir destruktivt, för då börjar jag tillåta mig att vara deprimerad, och faller allt djupare in i mörkret. Där börjar antideppcirkeln, som blir några år av att vara ett slags försöksdjur som testar det ena preparatet efter det andra, ensamt och i kombination, utan att det hjälper.
Men i april vet jag ännu inte det. Då har jag bara börjat.

lördag 6 september 2008

Dikt - I den mörka källarhålan

I den mörka källarhålan
där tystnaden är som tordön
där ensamhet och skräck dryper längs väggarna
och bildar kaotiska mönster i dammet
Där sitter en flicka
Skir, eterisk
och försöker fly
Fly från den fasaväckande ångest
som väntar runt hörnet
och inget hellre vill än att slita henne i stycken och sluka henne
Tills hon inte längre är

Hon är inte stark nog att slåss, så hon måste fly
Och hon sitter där i sin självuppfyllda isolering
och försöker reducera sig
Till tomhet
Ett skal som omsluter bitter förintelse
En dag är hon fjäderlätt och lyfter upp mot fönstret till friheten
En dag är hon mogen att få ro

3 april 1996
Under de här åren var jag bildspråket i allt jag skrev väldigt gothic, liksom mycket av det jag läste. Jag tilltalades av mörkret, av de dovare nyanserna av mänskligheten, och de präglade sannerligen min inre värld. Jag minns inte så värst mycket, men det var mörkt, ensamt, kallt, kaotiskt. Jag ville hellre än något annat fly, men hur flyr man från sig själv?
Jag vet inte om jag verkligen trodde att jag skulle kunna bli fri genom att bli smalare, för jag har alltid vetat om att det inte funkar, men kanske önskade jag ändå att det hade varit så enkelt. Jag tror ändå att jag såg det som det enda vapnet jag hade mot ångesten, och förstod inte att det kanske var just detta vapen som gjorde ångesten starkare.

torsdag 4 september 2008

Dikt - Säg det ändå

Du säger att du älskar mig
Men om du inte finns där och säger det till
mig
vågar jag inte tro på det
Jag vågar knappt fråga dig om du fortfarande
tycker om mig
Av rädsla för att du ska säga nej
Av rädsla för att få en
bekräftelse på det jag själv känner
Att jag är värdelös, någon som inte är
värd att bli älskad
Om du visste hur mycket jag önskar att jag kunde se det
du ser när du ser mig
Ge mig åtminstone en anledning att tycka om mig själv
lite grann

När jag inte längre vågar fråga om du älskar mig, säg det ändå
Det är då –
Nu –
Jag behöver höra det
Och glöm inte att jag älskar dig även om jag inte
vet hur jag ska visa det

Om du inte älskar mig längre, säg det så att jag får lämna dig först
Men
jag ber att du aldrig ska säga det
Även om jag nästan inte vågar hoppas

29 mars 1996
©
Lisa Isaksson

Tvivel, tvivel. Det är inte lätt att leva med någon, att älska någon, när man inte älskar sig själv och har så stora tvivel på att man är älskvärd som jag hade. Hur ska man våga ta emot kärlek när man inte vet hur man älskar sig själv, när man inte vet om man är värd den? Jag hade inga problem att ge, men att ta emot däremot... Kunde inte, visste inte hur man gjorde.

Jag har alltid, så länge jag kan minnas, varit rädd för att bli avvisad och övergiven, och hur stor kärleken än var, och hur mycket jag än faktiskt tyckte om att leva tillsammans med någon var dag en kamp mot rädslan att bli lämnad. Åh, vad jag ville höra de där tre orden och en gång, bara en gång, få känna att de var sanna! Jag visste att S menade dem när han sa dem, lika mycket som jag visste att jag menade dem när jag sa dem, men var livrädd för att han skulle ta tillbaka orden, för att inte få höra dem igen. Och jag var också livrädd för att jag skulle vara den som fick dem att sina, så jag vågade inte be om att få höra dem gång på gång på gång tills dem gick in. Jag vågade inte vara ens i närheten av klängig eftersom jag levde med ständig skuld över att jag inte var mer, inte var bättre än vad jag var.

Kärlek är svårt när man inte har den med sig från början, när man aldrig fått höra det från dem som man borde ha fått den av, aldrig lärt sig att man är älskad och värd att älskas. Mina föräldrar har inte lärt mig någonting om kärlek, inte som jag kan minnas i alla fall, och jag minns inte att de någonsin sa att de älskade mig när jag växte upp. Inte en enda gång. I min värld har de som älskat mig alltid försvunnit, och det är först de senaste åren jag vågat erkänna de rädslorna och minnena för mig själv, och kunnat läka dem.

onsdag 3 september 2008

Dikt - Vad innebär det att leva?

Vad innebär det att leva?
Att se världen som andra ser den?
Att göra det andra gör, äta det andra äter och känna det andra
då känner?
Hur känns självkänsla?
Hur vet man att man gjort något bra utan att andra talar om
det för en?
Jag har bara frågor och vet inga svar
Det enda jag vet är hur det är att vara jag
Att alltid vara rädd, alltid osäker, alltid
utanför
Att se omvärlden men veta att jag inte passar in

Vet du hur självförakt smakar?
Hur dess bitterhet sprider sig i dig och förintar alla andra
smaker?
Har du någon som helst aning om hur det känns när allt är ett
stort mörkt kaos som omsluter dig?
När du vill bli fri men inte vet hur du ska göra eller vad det
innebär att vara fri?
När destruktivitet har blivit ett sätt att leva och du
inte längre orkar bry sig om det?
När du inte orkar vilja
längre?

26 mars 1996


Det här är ett ganska typiskt exempel på frågor som jag funderade mycket över. Jag hade insett flera år tidigare att alla inte hade det som jag, att inte alla gick och tänkte på mat och vikt hela tiden, att inte alla mådde dåligt. Men jag visste inte hur man levde eller tänkte på något annat sätt, jag hade inget friskt liv att falla tillbaka på, för det jag hade var allt jag visste.
Jag var extremt rädd för att misslyckas och för att inte duga, rädd för att någon skulle bekräfta min rädsla för att vara värdelös och misslyckad, och hade extrem prestationsångest - som blev till en prestationstvångest som gjorde att jag aldrig lyckades slutföra några D-uppsatser. Varje gång fick jag panik och flydde in i ätstörningen i stället, och ju positivare mina handledare var, desto värre blev prestationstvångesten. Det är synd, för jag är en bra skribent och mina utkast till uppsatserna rätt så briljanta, om jag får säga det själv.

Dikt - Hjälp mig att se världen

Hjälp mig att se världen som den var
Innan mina känslor hårdnade och blev till en mur
En bubbla, osynlig och ogenomtränglig
Som stängde ute världen, livet
Som krympte tills den nära nog krossade mig
och blev ett fängelse av ångest
Där inget längre betydde något
Där jag långsamt bleknade bort
tills bara ett tomt skal fanns kvar

Det är ett intet, där all lust och allt ljus
sedan länge försvunnit
Från väggarna strömmar tårar av skam, skuld och smärta
Som hotar att långsamt kväva mig
Som långsamt tar livet av mig

Du som hört mina stumma rop på hjälp
Kom som min riddare, min räddare
Slå mig ut ur mitt fängelse där endast Döden väntar mig
Men var försiktig!
Om skärvor från bubblan tränger in i mig blir jag aldrig fri.

Ta bort bindeln från mina ögon så att de får lära sig se ljuset
Visa mig allt det jag glömt och hjälp mig glömma det jag sett
Hjälp mig vilja bli fri från rädslans makt
Hjälp mig vilja leva


25 mars 1996

Jag försöker minnas hur jag mådde våren 2006, för det var den våren jag kom in i vårdsvängen. I mars tror jag att jag väntade på att remissen till öppenpsykiatrin skulle gå igenom, och jag var deprimerad, hade ångest och var mest av allt rädd. Rädd för att förlora mannen jag älskade, min sambo S, rädd för att jag kände mig så avstängd och avtrubbad att alla känslor blev allt mer avlägsna, rädd för att misslyckas med studierna och allt annat, rädd för att tappa greppet om tillvaron och falla.

Jag vet att jag hade ångest över maten och över att ta itu med ätstörningen eftersom jag ville må bättre men inte bli större, jag vet att jag kämpade för att inte skada mig eftersom jag inte ville att S eller någon annan skulle se det, och jag vet att jag inte ville ha det så längre. Men det enda jag skrev då som återspeglar hur jag mådde var, såvitt jag kan hitta, dikter.

tisdag 2 september 2008

Dikt - skräm mina spöken till tystnad

Begrav mig i min egen glömska
medan ett förvirrat regn sköljer över huden och spolar bort smärtan (sanningen?)
Gråt inte.
Dina tårar dränker mig och föraktar mina känslor
Gå ut och se livet genom mina svarta solglasögon och känn
hur det är att vara jag

Sedan, när mina stumma skrin har tystnat
Möt mig i glömskans fält,
där de röda blombladen får färg av mina brustna illusioner
Släpp ut mig ur mitt fängelse av förväntningar och se mig –
se mig så lever jag

Medan sanden rinner ut och blir till stjärnor i förlåtelsens källa
Håll min trygghet i dina händer
och skräm mina spöken till tystnad
21 mars 1996
Jag hittade min bok med dikter från de mörka åren, och eftersom de är en del av vem jag var då, och under långa perioder det enda riktigt personliga jag skrev, vill jag dela med mig av dem.

Om någon vill använda texter från den här bloggen så kom ihåg att materialet är upphovsrättsskyddat och inte får publiceras utan information om upphovsman och referens. Jag ber därför om att du i så fall länkar till mig och helst ber om lov innan.

Den mörka spegeln - presentation

Jag har funderat hit och dit om hur jag ska göra med min historia, anteckningar och texter från de mörka åren i ätstörningen, depressionen, destruktiviteten, och kom fram till att det är bäst att lägga det i en egen blogg. Även om min historia har gjort mig till den jag är idag så är jag inte samma person som då, och ViFinns-Lisa är inte den depressiva, anorektiska, osäkra och livrädda tjejen jag var.
Det känns viktigt att dela med mig av min historia, även om den blir något censurerad här, och därför väljer jag att lägga den här, i en separat blogg, och använda Jag finns som tidigare.

"Den mörka spegeln" syftar på många saker. Jag såg allt mörkt, som genom ett svart spegelglas, där jag kunde betrakta världen utanför men inte var delaktig i den, och människor tittade på glaset utan att se mig. Dessutom upplever jag ätstörningen som en kamp mellan en frisk sida och den mörka spegelbilden, min skuggsida. Att bryta mig loss från anorexin var som att slita mig från spegeln, kliva bort från dess skugga och makt över mig, frigöra mig från bilden jag såg och lockelsen från min mörkare sida.